×

Waarschuwing

The form #1 does not exist or it is not published.

Het startschot is gegeven.

Happy Birthday, hip hip hoera, of hoe zeg je dat nu voor een vereniging? Geen idee, maar ’t gevoel van “speciaal” hangt bij ons alleszins in de lucht. En van die lucht, daar kunnen wij als springers en acrobaten wel wat van meepraten, zo dachten wij. Twee ladders werden tijdens het kermisweekend tegen de sporthalmuur geplaatst, haken in de muren geboord op een hoogte waar de meesten al van gaan duizelen en toen verscheen onze eerste “BANNER” voor ons feestjaar met onze feestkalender erop. Weet je? Als je goed oplet kan je al van op  de Kortrijkse baan de mooie foto bekijken en ben je dan nieuwsgierig, dan draai je snel aan “Brouwers” in om het gehele feestpakket te lezen. Stefaan durfde zelfs de elastieken aan ’t hoogste punt vastmaken en overwon aldus zijn hoogtevrees.
Ondertussen zijn ook de eerste flyers rondgedragen op de kermis. Daarop staat één van onze talenten met een voor uitvoering 10 op 10 score, de perfecte spreidsprong.

De eerste twee activiteiten van ons 50+ jaar staan erop vermeld, en zeg nu niet dat u geen één van de twee weekends efkes vrij hebt. Iedereen aanwezig dus.

 

Tip van de sluier.

We willen onze club vereeuwigen, ’t is te zeggen: sport is een onderdeel van cultuur, een bewegingscultuur, maar beeldende kunst behoort effectief tot de creatieve kunst, scheppende kunst en dat is dan weer ontegensprekelijk weer een deel van cultuur. Wel, om onze halve eeuw turnen en trampolinespringen, toch een niet te miskennen artefact van ons Bevers verenigingsleven, ook voor het nageslacht memorabel te maken lieten we door een Beverse artieste Nathalie Pontegnies een heus monument ontwerpen. Dit stuk “art abstracte et créative” een MONOBOIS (een uit één stuk bestaand houten blok) zal samen met prominenten en sympathisanten op 17 oktober om 17 uur aan de sporthal worden onthuld.
Persoonlijk wil ik het “de Obelisk van de sprong” noemen. Een stevig staaltje creativiteit dat de moed, de motivatie, de volharding en het streven naar de top van onze club symboliseert.

Wie erbij wil zijn op deze feestelijke happening komt zien.

 

Cheese…

Bij het nemen van foto’s wordt heel dikwijls door de man die het knopje mag indrukken, net voor de “klik”, geroepen…..allemaal “CHEESE” zeggen, opdat iedereen er met een brede smile zou opstaan. Wij combineren twee dingen: “cheese” om die eeuwige glimlach te behouden en “cheese” om op 17 oktober, jawel, net na de inhuldiging van onze obelisk, van de partij te zijn op onze jubileumeditie van de jaarlijks terugkerende “Kaas- en wijnproeverij” in ’t Klokhuis van Beveren.
We maken er een echte feesteditie van met een leuke prijzentombola en natuurlijk een uitgesproken keur van kazen. De jeugd kan terecht in de sporthal voor spel en sport terwijl onze vrienden en sympathisanten rustig hun smaakpapillen kunnen testen. Bovendien kan u tijdens deze gastronomische (l’ art du goût est aussi un art) smaakavond met de kunstwerken van de ontwerpster van ons eigen herinneringsmonument Nathalie Pontegnies kennismaken in de trouwzaal van het Klokhuis. U merkt het: 50 jaar springen is meer dan alleen maar de lucht in gaan. We bouwen er een serieuze filosofie rond. Typisch Lenig & Vlug.

 

Eind goed al goed   

Wat een moeilijke bevalling zou worden is inderdaad een moeilijke bevalling geworden.

We wisten dat de deelname aan de internationale Fliffis cup in Oostende niet optimaal zou zijn voor onze springers. De meesten zijn net terug uit vakantie en bovendien hadden we net een superzware stage (met heel hete zomerse temperaturen is springen niet te onderschatten) achter de rug. Al bij al vielen de resultaten nog mee, maar wij zijn niet content als we geen finalisten kunnen noteren.

Individueel was dit het geval, met wel een paar vrij goede resultaten, vielen we nochtans  buiten de finales, met ander woorden, trainers niet content..In ’t synchroonspringen echter ging het stukken beter en we noteerden twee finaleplaatsen in een flink bezet deelnemersveld.

Onze gemengde koppels (Onze Simon Debacker met Tim  en onze Laura Hul met Gaelle allebei uit Oostende) gaven zich niet gauw gewonnen. Uiteindelijk haalden de meisjes een zevende stek maar onze juniors jongens beten zodanig van zich af dat ze de concurrenten uit Engeland die na de kwalificaties eerste stonden de daver op het lijf joegen en zodoende flink de loef afstaken. Goud dus voor onze jongens. Proficiat.

sept2009fliffis

50 jaar de lucht in  - deel 6: Markante gebeurtenissen

De jaren 60

Maurice ging geregeld luisteren naar de gouwvergaderingen waar Flink en Fris Roeselare onder de strenge leiding van Lefebvre, een zeer erkend maar uiterst streng ogend leraar Lichamelijke opvoeding en later inspecteur van de scholen, zeg maar de plak zwaaide. In 1963 was Joris Debaere (Boer Joris voor vele Bevernaars of Joris den Beenhouwer) meegegaan naar deze provinciale vergadering. Op het einde van de vergadering werd gevraagd wie zich kandidaat wilde stellen om de gouwfeesten van het volgende jaar te organiseren. Maurice, onbezonnen en altijd gereed voor een stunt, sprong op, maar voor iedereen de van gestalte kleine bevernaar kon opmerken had Joris hem bij zijn broeksriem gepakt en terug omlaag getrokken. Joris kon toen misschien al inschatten dat zo’n inrichting voor een beginnend clubke geen koek was. Oef dacht hij, maar uitstel is geen afstel, het jaar erop sprong Maurice opnieuw recht en misschien had hij toen geen broeksriem aan of was Joris niet in de buurt: 1965 staat in de annalen geboekstaafd als het jaar waarin Lenig & Vlug de organisatie op zich nam voor het organiseren van het gouwfeest op het voetbalveld…jawel…;in open lucht van het Turngouwfeest van West-Vlaanderen.

 

Op de voetbalpleine

Zo’n gouwfeest behelst heel wat organisatie en planning. Een heuse optocht met alle verenigingen met toeters en bellen, vlaggen en wimpels van de toenmalige jongensschool naar de voetbalpleine (het huidige Ter weerst). We spreken heden ten dage van autoloze of autoluwe zondagen, wel toen werd de Gentse baan (huidige Kortrijksebaan of N43) voor deze gelegenheid op het traject tussen de school en de voetbalplein met inkomwegel net naast het restaurant de Gastronoom, volledig verkeersvrij gehouden. De toenmalige Beverse fanfare blies er de stoet op gang en stapte onder luid tromgeroffel voorop de statische stoet van gespierde turndames en heren. De trampoline was toen pas in Belgie aanwezig en Leuven , Drongen en de pas begonnen bevernaars waren de enige clubs in Belgie. Onze afdeling trampolinespringen bracht er tijdens het gouwfeest hun eerste optreden met een heuse demonstratie. Ijzeren Lefebvre, een turner in hart en nieren, had het niet voor de nieuwe sport en brak halverwege de demonstratie het optreden af met de woorden dat dit niet thuishoorde in de turnsport. De toon was gezet voor een eeuwig durend dispuut (eigenlijk duurt dit nog altijd een klein beetje voort en worden we meermaals slechts als een klein broertje van de turnsport aanzien).

 

Valère Stijnen

Voor al wie tussen 1970 en 2000 in Leuven voor leraar LO heeft gestudeerd is deze naam gebeiteld in hun opleiding. Deze markante heel joviale en vriendelijke medestudent van Maurice Huyzentruyt werd later professor aan de universiteit van Leuven. Ooit kwam Valère ook in het toneelzaaltje in de oude  jongensschool met zijn vriend Maurice meetrainen. De zaal was toen nog niet opgehoogd. De ijzeren trekkers van de spanten zijn er nu nog altijd te zien in het zwemb@d. Valère was toen al een hoogspringer en daverde met zijn hielen tijdens een gestrekte sprong over de springtafel (een door de Peirskes ontworpen Zweedse springtafel) tegen de ijzeren trekstaven. Hij heeft niet meer moeten verder trainen en de uitstap naar Beveren is nog lang een pijnlijke ervaring voor hem gebleken. Ook wij (de generatie van de jaren 70-80) hebben Valère leren kennen. Deze uitmuntende, maar ook zeer open geest heeft mij persoonlijk, samen met enkele springers, twee keer uitgenodigd om een seminarie over trampolinespringen te geven aan de studenten LO. Een mooie demonstratie gevolgd door technische uitleg over de PART-methode mochten wij voor het “sportkot” in Leuven verzorgen. Een hele eer om op dit niveau ook te mogen lesgeven. Professor Stijnen, een naam om niet te vergeten.

Volgende keer meer 50+ geschiedenis...

vzw Lenig en Vlug

 
Contactpersoon
Adres:
Turn- en Trampolineclub
Grote Heerweg 87
8791 Beveren-Leie

Telefoon: +32 (0)56 719295

Gegevens: BTW: BE 0449.285.588
Rekening Crelan: BE18 8600 1339 4365 (SPAA BE22)

Adres van de SPORTHAL
"Den Averul"
Koning Albertstraat 18
8791 Beveren-Leie
 

 

­