×

Waarschuwing

The form #1 does not exist or it is not published.

Luxecar

' t Is eens wat anders, op vrijdagmorgen een grote luxebus opstappen met nog vier jongelingskes uit onze club om mee te gaan strijden met onze regio Nord-Pas-de-Calais om te zien welke regio in de vier Olympische gymnastiekdisciplines in Frankrijk de beste is. De "Nord" was alleszins gretig, we waren met heel veel aandrang meegevraagd om er zeker van te zijn dat het deze keer niet zou mislopen. Ettelijke keren al moest de "Nord" de duimen leggen voor "Le Sud".  Weigeren was bijna uitgesloten hoor, want Madame Rohée, Madame La Présidente dans le Nord, had ons vorig jaar danig uit de nood geholpen, zelfs op zaterdagmorgen in hare pyjama hadden we haar zo ver gekregen om in haar auto te springen om onze licenties in extremis te valideren,… vandaar dat we bij haar in het krijt stonden. Onze jeugd moest en zou meehelpen om de titel binnen te halen.

Zweven over franse autowegen

Tegenwoordig zijn die bussen zo luxueus dat je er alleen al stilzittend bijna zeeziek in wordt van de luchtvering. Het panorama dat je in Frankrijk voorgeschoteld krijgt wiegt je bijna in slaap, tot een groep reeën je iris binnenspringt en je een tijdlang alert over de weidse beemden staart. Torenvalken, buizerds, momenteel hordes kiewitten en dan langs de bossen scheren waar maretakken als kaardebollen in de bomen voor het natuurlijke kerstbaleffect zorgen. De jonge gasten zien dat allemaal niet meer, want ze moeten spellekes doen op hun tikaffaires. Als je hen dan toeroept dat er wat te zien is, is alles al lang uit het zicht eer ze zich van hun kleine schermpjes hebben losgewrongen. 't Was ver, Mouilleron Le Captif in de Vendée, 11 uur toeren en van een schitterende zonsondergang nagenietend over het land van Rennes en Nantes voeren we in de donkerte  van een novemberavond tot bij het strijdtoneel.

Amai mijne frak

Ik ken ze ondertussen wel, de sportcentra in Frankrijk, "les C.R.E.P.S.". Centre régional d' Education Physique et des Sports. Daar zouden we logeren. Ietwat aftands ginder bij de Bretoenen, maar heel efficiënt gerund met degelijke bedden en sanitair en een culinaire Bourgondische cuisto waar je de lekkerste vinaigrette weerom bij je slaatje mag naar binnen kappen. In dit Godvergeten gat hebben ze een paar jaar terug een gigantisch sportcomplex neergepoot. 't Kuipke in Gent is maar een klein broerke ervan en dat was nog maar één zaal. Ernaast hebben ze nog een 120 m lange ruimte van zowat 40 m breed waar indoor atletiek en alle benodigdheden aanwezig zijn om eerder welke sport in te kunnen  laten plaatsgrijpen.

Onze jongskes krompen zowat ineen. Moesten ze hier morgen echt hun vuurdoop ondergaan??

Dag van de waarheid

Zaterdagmorgen 9 uur. Alle kledij is uitgedeeld. Een korte briefing helpt ons onze juiste plaats en tijdsschema in te prenten. Rond 11 uur de eerste confrontatie op trampoline, terwijl de Ritmische gym, de Artistieke gym heren en dames al volop aan de gang zijn. allemaal jonge turnertjes geboren tussen 2001 en 2004 geven er een lap op. Promotie voor de turnsport, en of, niets is aan het toeval overgelaten. Alle veiligheidsmatten zijn er in de twee zalen aanwezig, alles is op en top in orde voor de jeugd. Een vijftiental verschillende grote tv schermen pinken om de haverklap de laatste resultaten naar een zowat 2000 man sterk publiek.

Indrukwekkend, en voor onze kinderen wat te beangstigend, ze krimpen een beetje en maken geen al te beste beurt bij de eerste ronde. Gelukkig hebben wij dik de grootste moeilijkheidsgraad waardoor we toch op de elf regio's die de vier disciplines kunnen voorleggen op een tweede plaats staan. Om 17 uur moet het beter zijn willen we nog voor onze sport een extra duit in de zak doen. 't Was iets beter, maar La Lorraine is niet meer te kloppen. Dit hebben we echt laten liggen door de zenuwen. Maar ik beschouw dit als een generale repetitie voor volgende week. Dan zijn het de echte Franse kampioenschappen voor clubteams in Lons-Le-Saunier. Daar is 't elk voor zijn vel.

Feestje bouwen

Een dik uur later weten we alle uitslagen en de Nord komt er als heer en meester uit. Onze Regio mag zich voor 2013 de absolute Franse kampioen noemen. Leuk om hier bij te zijn. Kinderchampagne staat een uur later al op de tafels van het CREPS restaurant. En voor de groten is er natuurlijk het echte Franse goud in een fles. We hebben ondanks wat grondige kasseistroken bij het springen toch een flinke duit gedaan in de winst. De gymheren- van tien elf en twaalf jaar- werden eerste, de ritmische gym slaagde erin op 17 regio's een vijfde plaats neer te zetten en de gym dames klokten op 8 af. Gezamenlijk goed voor het hoogste podium.

Ik ben om half twaalf mijn nest in gedoken, 't is niet echt aan mij besteed dat feesten, maar sommigen  heb ik 's morgens uit hun veren geschud omdat de bus binnen 10 minuten zou vertrekken. Ze hadden het toch vier uur doorgetrokken. We hebben ze niet veel meer gezien op de bus.

Weerom bussen

Tegenwoordig is socializen op de bus ook al niet meer van doen, je bent pas twintig minuten opgestapt en twee videoschermen klappen naar beneden in de middengang, een "sono-surround-system" snoert je totaal de mond want je bent haast onhoorbaar voor je buur. De feestvarkens van de avond tevoor laten het allemaal over hen heen komen en dommelen verder. Wij moeten de snertfilm ondergaan terwijl langs ons heen een paradijselijk landschap voorbijglijdt. 't Is kiezen, stilzitten en opzij kijken of toch maar het verhaal op de schermpjes volgen. Een goed boek brengt soelaas voor een paar uur maar 't is moeilijk concentreren als je trommelvliezen constant geteisterd worden. Mijn gedachten zijn echter alweer aan het thuisfront waar we de clash voor volgende week moeten voorbereiden.  't is een lange dag, pijnlijk zitvlak incluis zijn we toch net op tijd huis om "De ridder" te volgen op onze degelijke Vlaamse zender. Le Français, leuk voor een weekend, maar nu is het toch genoeg geweest, maar allé, we zijn alweer het prijsbeest: Champion de France la région Nord-Pas-De-Calais.

Eén week later

Kort toch maar meegeven dat we weerom zo’n 650 km ver zitten voor het Franse kampioenschap per team (Lons-Le – Saunier, zoek maar op de kaart) en dat we in eerste nationale met onze meisjes een flinke finaleplaats konden innemen en dat we toch de duimen moesten leggen voor de top vier van Frankrijk: La Seyne sur mer, Levallois, Chamalière en Toulouse, maar het kleine Wattrelos is wel degelijk de  nummer vijf bij de meiden. In de tweede nationale hebben het zilver beet, vice kampioen van Frankrijk voor onze toch wel heel jonge meisjesploeg, indrukwekkend. De jongens die zich in tweede divisie klasseerden gedurende het jaar haalden net de finale niet, vooral omdat Simon gekwetst thuis moest blijven. En onze allerkleinsten, amper allemaal 11 jaar oud hadden nog teveel zenuwen om het in derde divisie op te nemen tegen heel wat oudere concurrenten , maar ze hebben zich getoond. Tussen het studeren in de zaal en in de bus door was het weerom een super gezellige wedstrijd zo op ’t eind van ’t jaar.

Kalender

1 januari                      voor wie ’t nog niet wist: nieuwjaar

Nieuwjaarsweek         extra trainingen in onze trampolinehal

Weekend 12 januari   jurycursus in Frankrijk: Lipi geeft les

Weekend 25 januari   Pannenkoekenactie voor ons kaske

                                   Eerste selectieproef voor de Franse competitie in Wattrelos

vzw Lenig en Vlug

 
Contactpersoon
Adres:
Turn- en Trampolineclub
Grote Heerweg 87
8791 Beveren-Leie

Telefoon: +32 (0)56 719295

Gegevens: BTW: BE 0449.285.588
Rekening Crelan: BE18 8600 1339 4365 (SPAA BE22)

Adres van de SPORTHAL
"Den Averul"
Koning Albertstraat 18
8791 Beveren-Leie
 

 

­