×

Waarschuwing

The form #1 does not exist or it is not published.

Goede timing 

Een nieuw prijsbeestje kondigt zich aan. Jolien Quintijn zat al jaren in goede doen, maar ze had tijd nodig. Vorig jaar stapte ze er zelfs eventjes uit, maar 't bleef kriebelen en na 't verlof stond ze aan mijn deur, zo van…. Mag ik terug komen, ik mis de trampoline zo. Een geschenk uit de hemel, voor ons en vooral voor  haar. We hielden ze wat van de druk weg en op 't juiste moment sloegen we toe. Tijdens de laatste voorronde van de Belgische competitie moest het haar dagje worden. Ze is behoorlijk stabiel en kan goed met druk om. Al een hele tijd moest ze altijd vrede nemen met een tweede of derde stek, maar ze is een krachtpatsertje. Alle viel in de plooi en met de moeilijkheidsgraad waarmee haar clubgenote Valerie ooit haar gram haalde op de Europese kampioenschappen zette ze meteen de selectiescore op het bord voor de Europese kampioenschappen 2014 in Portugal. Zij en zij alleen gaat er als enige juniore heen.

Soms moet je de resultaten wat tijd geven, als 't er in zit dan komt het eruit. Trampoline begint pas vanaf 15-16 jaar en dat weten we hier bij Lenig en Vlug al lang. Jolle, we verwachten alweer iets groots op de Europese.

Slechte timing 

Eigenlijk was 't maar logisch dat we twee deelnemers afvaardigden voor die fameuze Portugese reis, maar voor Simon is het een seizoen van lichamelijk pech. Een flinke deuk op zijn hiel hield hem al twee selectieproeven thuis, kwam daar bovenop een meniscusletsel dat ondertussen al aan het helen is na een heelkundige ingreep, en zo ziet hij zijn voorseizoen door de neus geboord. Niettemin wilde hij ondanks de pijn in zijn knie toch deelnemen aan de West-Vlaamse kampioenschappen, zij het met een soft uitvoering van zijn reeksen. 't Was echter niet soft wat hij deed. Hij verbeterde prompt het Belgisch record voor de uitvoeringsscore van zijn eerste reeks. Zijn lichte vrije  oefening was er eveneens helemaal op, maar ja, geen Europees ticket vanwege blessure. Hij is al flink aan het revalideren en wil iedereen lik op stuk geven op het Belgisch kampioenschap in mei.

De ploeg gesplitst

Kalenders doen je soms vloeken. Ieder seizoen, natuurlijk doordat we op meerdere paarden wedden, valt er wel eens een weekend waarop twee wedstrijden samenvallen. Het Vlaams kampioenschap in Herentals en de Franse ½ finale in Bretagne, allebei op het weekend van 22 maart.  We hebben keuzes gemaakt en al onze kleinsten gaan een flinke uitstap naar Cesson-Sévigné maken, al onze geselecteerden voor het A-niveau willen we op het podium zien in Vlaanderen. Teams gesplitst, trainers en juryleden op de juiste plaatsen gezet en een uitstapje met onze jongskes  met hun ouders, 't wordt eens iets nieuws, vooral voor de meeste meereizende ouders die het klappen van de zweep nog niet kennen. 'k Zal 't weer flink moeten expliqueren, en 't wordt wel wat GSM'en om resultaten uit te wisselen. Leuk maar weerom ook wel wat stresseren.

Geen stress meer

"Mauriske van de Zwemkom" zal geen stress meer hebben, nooit meer. Een bloem op zijn kist was het laatste wat ik voor hem en zijn familie kon doen. Hij is heengegaan toen een ultieme operatie aan hart en bloedvaten niet mocht helpen. Net voor de operatie, waar hij zelf het volste vertrouwen in had, stelde hij nog, "als 't niet lukt, dan hebben ze er tenminste op mijn lichaam kunnen oefenen". Ik ben op de stille uitvaart geweest en kon niet nalaten om "Maurice"…, woelwater, uitvinder, fantast en levensfylosoof, durver en van "Oh"zo veel belang voor de geschiedenis van onze vereniging, toch met een emotionele afscheidsrede te huldigen.

Onze oprechte deelneming aan zijn familie en kennissen.

Einstein

Voor wetenschappers en denkers kan het even duren voordat ze erkend of aanvaard worden, of dat hun vernieuwende leer zonder de nodige scepsis in de geschiedenisboekskes terechtkomt. Zo moest ook Einstein ervaren. Eigenlijk was Maurice ook iemand van zo'n kaliber. De hippe jaren zestig en vernieuwende jaren zeventig implementeren in het stroeve overkatholieke Beveren-Leie, ' t is niet evident. Toendertijd waren kinesisten eerder uitzondering dan regel, en dat die mensen er dan nog een sauna in hun praktijk hadden, daar hadden velen bedenkingen bij. Sauna's hoorden niet thuis in de denkwereld van de gewone kerkganger. Die kerel uit de Deken Debostraat verbaasde daarenboven iedereen door op eigen houtje een open zwembad te realiseren. Een ongelooflijke trekpleister in onze omstreken, tot behoorlijke jaloezie van de opperste instanties. Ze kwamen van heinde en verre op warme zomerdagen en zwemmen was er op dat moment niet bij, je stond gewoon als ingeblikte sardienen recht in 't bad, amper tot enige beweging in staat.

Ballon

 

Een wenteldeur en een enorme "bache", niet meer dan dat, maar iedereen kende het ballonzwembad in Beveren. Mauriske zijne zwemballon. De zwoele vochtige chloorlucht zwaaide je al toe eenmaal je het eerste schot van de wenteldeur binnenkwam. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld Ivan of Paulette aan de kassa, en de zwart-skailederen kledingzakken die je aangereikt kreeg. De wipplank was van een Olympische kwaliteit en af en toe werd ze op drie meter hoog geplaatst. Daar is bij mij het virus van het springen ontstaan. Dagelijks, na schooltijd, gooiden we onze boekentas in de hoek, sprongen op ons fietske om kromgebogen de kleine afstand naar de "Poseidon" te pedalen om er ons jaarabonnement op te consumeren. Van ons moe kregen we 1u15 om terug te zijn, en 'k herinner me nog de dikwijls toegevoegde waarde van een flinke oorveeg bij het steeds te laat thuiskomen. 't was toch zo plezant in "Mauriske zijne zwemkom". Daarenboven vergat ik steevast mijn tandbeugel in de kledingzak en kon ik amper een kwartier na het verlaten van het zwembad nog even langsgaan bij Ivan die ondertussen mijn beugel aan de kassa had klaarliggen. Smalend om mijn rode oor, zei hij steevast 'tot morgen baaske'.

Conscience

Hij leerde zijn volk lezen, wel Maurice had nog veel meer in zijn marge, hij leerde zijn volk zwemmen, dansen en uitgaan, en  trouwen kwam er soms extra nog bij in zijn modern ogende dans- en feestzaal. De glazen put met de gekleurde spots onder de vloer was een unicum in onze contreien. Hoeveel jongeren daar hun partner voor het leven vonden na een zweterige "slow" of "la bamba"… 't is niet te schatten. En Maurice leefde 's nachts. Hij was een nachtdier geworden, maar hij leefde er ook wel op los, kon zich veel permitteren, de zaken gingen goed. Hij was een werkgever voor vele, soms zwarte overuren presterende garçons en dancingpersoneel, hij reisde veel en gaf zijn gezin veel aandacht om te genieten van hun nachtelijk verdiende centjes. Doch, hij wilde alweer nieuwe horizonten verkennen, en deed alweer zijn gedacht. Moderniseren van zijn dancing zag hij niet meer zitten en een paar maand later zette hij een heuse kruidenierszaak op, maar daar was hij niet voor in de wieg gelegd en besloot alweer een paar jaar later om te trimaren als camionchauffeur.

Tikker

Het nachtleven begon zijn tol te eisen en Maurice klaagde van borstpijn en ademhalingsproblemen. Op zijn 64 ging hij met pensioen en trok zich fel terug, hij werd haast niet meer gezien en kwam nog zelden buiten. Om ons 50 jaar jubileum van Lenig en Vlug voor te bereiden vond ik hem via het secretariaat van de kerkfabriek van Zulte terug. Verbaasd maar heel openhartig praatten wij de herinneringen aaneen en hij is gekomen. Hij heeft het herinneringsstandbeeld onthuld voor de trampolineclub aan de sporthal en hij was op onze grote 50+ trampolineshow. Ik was zo blij als een kleuter dat hij, die het allemaal mogelijk maakte voor onze vereniging, dat hij het nog kon opbrengen om te zien, wat wij, zijn opvolgers er van hadden terecht gebracht. Hij ging uiteindelijk nog één keer zijn gedacht doen en zich laten opereren. In Kortrijk hadden ze de zware ingreep ontraden, omdat het vermoedelijk toch niet meer zou beteren, maar 't kopke stond alweer van boven bij Maurice en hij trok naar het UZ in Gent, daar zouden ze hem wel weer zo fit als een jongske maken. Hopelijk hebben de wetenschappers uit de ervaring met Maurice geleerd, dat was alvast zijn ultieme wens voor "moest het eens niet lukken". Hij laat een mooi gezin en kleinkinderen na die alleen maar kunnen beamen: pa, opa, man, … 't was ne specialen maar zo zot van 't leven, ze hebben het allemaal meegemaakt.

Trampolinegeschiedenis

George Nissen is die Amerikaanse professor in de lichamelijke oefening die de eerste trampoline ontwierp en zelf zag dat zijn uitgevonden nieuwe sport uiteindelijk een volwaardige Olympische discipline werd. Maurice zag tijdens zijn opleiding van kinesist en leraar lichamelijke opvoeding (toen was dat éénzelfde opleiding aan de universiteit in Leuven) een demonstratie van die George Nissen en zijn Zwitserse kompaan Kurt Bachler en was meteen verkocht. Hij nam de wagen en reed prompt zonder medeweten van het bestuur van zijn opgerichte club Lenig & Vlug naar de "George nissen trampolinefactory LTD" in Engeland en smokkelde met zijn toen aan de douane werkzaam zijnde schoonbroer de eerste trampoline naar Beveren. Jammer dat de club het geld niet had om alles te betalen. De bestuursleden waren behoorlijk van hun melk en legden samen om de rekening te vereffenen. Een anekdote hoe het allemaal begon, maar ondertussen is het woord trampoline synoniem voor Beverse sport, hebben we 8 van die ondertussen veel betere toestellen in onze supermoderne en unieke enige trampolinehal in ons land en misschien wel ver daarbuiten. Maurice heeft gezorgd voor duizenden enthousiastelingen waarvan velen dankzij de sport de wereld mochten doorreizen (tot in Nieuw-Zeeland, Amerika, Rusland…..) en het palmares van ons clubke zal in de eerste decennia nooit te evenaren zijn. Maurice, jouw Mekka heb je nog mogen aanschouwen bij de opening ervan. 't was je niet alleen gegund, we zijn er je eeuwig dankbaar voor en het manneke met de hoed (die je bijna nooit meer afzette) zal vereeuwigd ingekaderd in onze vergaderzaal van de sporthal prijken. Aanbidden is tegenwoordig niet meer van doen, maar "hoedje af" voor je sublieme stoot van meer dan vijftig jaar terug.

Onze kalender 

Weekend 22 maart                 Vlaamse kampioenschappen in Herentals

                                               ½ finale van Frankrijk in Cesson-Sévigné (Bretagne)

Weekend 2-3 mei                   Coupe de France in Lyon

vzw Lenig en Vlug

 
Contactpersoon
Adres:
Turn- en Trampolineclub
Grote Heerweg 87
8791 Beveren-Leie

Telefoon: +32 (0)56 719295

Gegevens: BTW: BE 0449.285.588
Rekening Crelan: BE18 8600 1339 4365 (SPAA BE22)

Adres van de SPORTHAL
"Den Averul"
Koning Albertstraat 18
8791 Beveren-Leie
 

 

­