La giratoire….

In de volksmond een "rond point" , in 't Engels een "roundabout". In de jaren zeventig een nieuwigheid op de Franse wegen en momenteel zijn er zoveel dat je je stilaan ergert als je weerom eens moet vertragen om de slingerende beweging met je wagen uit te voeren en de vele vertakkingen goed moet in 't oog houden om de juiste afslag niet te missen. Deze keer reed een flinke bus met van die spiegelvoelsprieten met 46 enthousiaste Bevernaars over de Franse wegen richting Boulogne-sur mer waar we de ½ finale van onze zone gingen betwisten. We maakten er een wedstrijd-uitstapweekendje van.

Eerst de wedstrijd in 't centrum van de stad. Goed georganiseerd, ook al moest de wedstrijd van de beloften worden overgedaan omdat één trampoline blijkbaar een losse schroef had en het toestel scheef was gezakt. Eens dit euvel opgelost plaatsten heel wat van onze kastaars zich al voor de Franse kampioenschappen, de start hebben ze niet gemist. We hebben er al zeven op de tabellen staan.

Mont des coupes…

Een oude legerstandplaats, helemaal op het strand van le Portel, is helemaal omgebouwd tot logeercentrum voor groepen en zeeklassen, dat wordt onze hemel op aarde voor deze nacht. Het personeel vergaste ons op een lekkere diner, eens uitgestapt en onze bedjes opgemaakt. De kleinsten, moe van 't vroege opstaan en de wedstrijdstress lieten de zandman algauw hun oogjes dichtstrooien, ….er zat wat meer leven in de jongeren die er op één kamer voor een paar uurtjes leute en kaarten wisten te combineren. De ouders echter, die logeerden in de barak iets verderop, gelukkig maar, groepeerden samen in de smalle gang, geen enkele kamer bleek groot genoeg voor een groep van 15, en haalden wat versnaperingskes boven met een lekker glaasje wijn of een biertje. Een gezellige boel met een lach en een traan, een grap en een grol en vooral veel anecdotes. Toch raakte iedereen rond 11u in zijn doze voor een nachtje ozonvolle dromen. Lipi  lanceerde op 't allerlaatste moment nog de mare dat we om 7 uur morgenvroeg een frisse duik zouden nemen in het "Nauw van Calais".

Zo gezegd, zo gedaan

Bij 't ontwaken, 'k ben een vroege vogel, schiet het door mijn kop als ik een lichte mist over het brede strand zie, miljaar wat heb je nu weer eens beloofd aan al die snuiters, maar ik doe dit ongelooflijk graag en wil die sensatie zeker ook voor de jongeren niet onthouden. Het wordt een rustige aanloop dacht ik, zeven uur, bed uit en op mijn gemak alle kamertjes eventjes wakkerfluiten met de mededeling, "zwempakje aan en dik induffelen en binnen vijf minuten aan den entree". Ik stapte prompt buiten en alle ouders waren al als poolreizigers ingepakt en ik kreeg 't naar mijne kop: “Ewel, waar blijven jullie, of was dit toch een grap om ons vroeg uit de veren te krijgen?” Geen nood vijf luttele minuten later stormden we al over het duinzand richting branding, eerst wat extra opwarmertjes en dan de raid naar de baren. De ouders bleven staan rillen op een afstand, maar de jongeren gingen er minstens tot hun middel in en de die-hards die doken er wel twee tot drie keer in. Je moest eens weten wat voor boost dit voor je lichaam is. De eerste tien minuten ga je precies van binnen naar buiten koken en alleen je voeten tintelen fel van de frisheid. Onze mooie dag kan niet meer stuk.

Op naar de volgende attractie

Ergens op de baan naar St Omer ligt een oude spoorweglijn helemaal door de bossen en daar heeft een aardige snuiter fietstrainstellen op gemonteerd. Vijf kilometer denderen op een spoor, je kar keren en terug naar af in de volle natuur, bij een weliswaar fris weertje maar van al dat trappen krijg je het lekker warm. “Rando-rail” noemt dat spel en de eigenaar heeft speciaal zijn poort veertien dagen voor het seizoen geopend. Eerst dacht ik , waar gaan we nu aan beginnen, maar eens op die rails bleek dit een echte groepssfeerbrenger met een stip.

Franse les

Met de microfoon in de hand vooraan in de bus heb je de bevoorrechte positie van een zeer ruim zicht. Vogels, een roedel reëen, bloeiende voorjaarsbermen, alles werd becommentarieerd. Soms met een quizgehalte, dan weer schoolmeesterachtig met vraag en antwoord. We zagen éoliennes (windmolens), hérons (reigers), des biches (reëen) en gingen zelfs plantkundig uit de bol bij de regelmatig verschijnende maretakken in de bomen. Zelfs onze buschauffeur Mario bracht een steentje bij door de geschiedenis van "les CHTI" nader toe te lichten en even voor Eperlecques kwamen de geallieerden, de Duitsers en het hele oorlogsgebeuren aan de beurt. Het "Blockhaus" was onze ultieme pleisterplaats na een middagmaaltje in de plaatselijke Buffalo Grill. De gigantische Duitse bunker, waanzin, ongeloof en een blik terug in de geschiedenis samen met een zogezegd Nederlandstalige gids, waar Lipi de nodige en meer uitgebreide toelichting bij gaf, dit zal voor altijd nazinderen in de kopjes van ons reisgezelschap. Boulogne-sur-mer werd dankzij onze vereniging een onvergetelijk weekend met natuurlijk de nadruk op het zich kwalificeren voor de Franse kampioenschappen. Merci Eva en Dominiek voor al het voorbereidende werk.

Onze kalender

21 maart                     internationale Flower cup in Aalsmeer (NL)

28/29 maart                Vlaamse kampioenschappen synchroon en individueel in Eksel

13 tot 17 maart           Paassportkamp in de sporthal: organsiatie: Lenig en vlug

18 maart                     ½ finale champ de France in Vannes (Bretagne)

vzw Lenig en Vlug

 
Contactpersoon
Adres:
Turn- en Trampolineclub
Grote Heerweg 87
8791 Beveren-Leie

Telefoon: +32 (0)56 719295

Gegevens: BTW: BE 0449.285.588
Rekening Crelan: BE18 8600 1339 4365 (SPAA BE22)

Adres van de SPORTHAL
"Den Averul"
Koning Albertstraat 18
8791 Beveren-Leie
 

 

Dit is een ongeldig emailadres.

Vul een onderwerp in.

Vul uw bericht in.

Veiligheidscontrole
Invalid Input

­